WAT WE DOEN BALLAST NEDAM INDUSTRIEBOUW

#kwaliteit #veiligheid #flexibiliteit


BALLAST NEDAM INDUSTRIEBOUW

Duidelijke focus en expertise zijn van grote waarde bij industriële projecten

Kenmerkend voor Ballast Nedam Industriebouw is een aantal stevige interessante en onderscheidende kernwaarden. Ons kennisniveau is zeer hoog, net als de hoge veiligheidsstandaarden, die voor ons eigenlijk vanzelfsprekend zijn. Oplossingsgerichtheid is tevens een waarde die in alles terugkomt. Chief Commercial Officer Marco de Vries vertelt erover in relatie tot een groot tankopslag project in uitvoering op de maasvlakte in Rotterdam

Specialisme ontplooien

In 2013 kreeg de industriebouw meer focus bij Ballast Nedam, met name in het Rotterdamse havengebied. Marco de Vries Chief Commercial Officer, die al sinds 1996 werkzaam is bij Ballast Nedam, was zeer nauw betrokken bij deze ontwikkeling. “Vanuit zowel Ballast Nedam als daarbuiten trokken we mensen met kennis en expertise op het gebied van industriebouw aan. Zo konden we een specialisme, een domein, ontplooien binnen het bedrijf. We beheersen echt alle facetten binnen deze unieke tak van sport, van iedere denkbare omvang en complexiteit: van onderhoudsverbetering en verbouwing tot volledige nieuwbouw. We zijn specialisten op het gebied van civiele- en bouwkundige constructies, boven- en ondergrondse infratechnieken en mechanische en elektrotechnische installaties. Inmiddels heeft onze groep 150 eigen vakmensen die als gemene deler over de Rotterdamse mentaliteit beschikken: hard werken en doen wat er gedaan moet worden.”

“Veilig werken is onze standaard. Het is vanzelfsprekend.” MARCO DE VRIES CHIEF COMMERCIAL OFFICER

Hard & soft skills

Omdat we ons met Ballast Nedam Industriebouw volledig richten op de chemie-, olie- en gassector, hebben we een duidelijke focus en daarmee een expertise ontwikkeld. We maken daarbij ook aanspraak op de kennis en kunde van onder andere onze zusterbedrijven zodat we zo veel als mogelijk in eigen beheer hebben. Dat levert ons een voorsprong op het gebied van veiligheid, kwaliteit en flexibiliteit. De lijnen zijn kort en we werken volgens het lean-principe. Dat zorgt voor een zeer slagvaardige organisatie. Naast kennis is het de unieke manier van werken die opdrachtgevers aanspreekt. Marco licht de specifieke aanpak toe:

1. Efficiënt, open en duidelijk

“Afspraak is afspraak en deadlines zijn deadlines. We zorgen voor een realistische én efficiënte planning. Het persoonlijke contact is onderdeel van de werkwijze; vaak wordt gedacht dat mailen sneller is dan een fysieke afspraak, maar wij zien de gesprekspartner liever aan tafel: ‘stop mailing, start talking’, om verkeerde interpretaties van digitale communicatie te voorkomen.”

2. Samenwerkingen: in control en met slagvaardige (interne) organisaties

“We hebben een geoliede samenwerking met bijvoorbeeld het specialistisch grondverzet; de jongens op de grote kranen. Wat hierin enorm helpt is dat ook zij onderdeel zijn van Ballast Nedam. Er wordt gewerkt met ‘eigen’ mensen en materieel. Een absolute kracht. In principe wordt zo min mogelijk gebruikgemaakt van subcontracting om onze slagvaardige organisatie te kunnen waarborgen.”

3. Ervaring: verbreding expertise en veiligheid is de standaard

De ervaring in industriebouw was al jaren in huis, maar sinds de overname door Rönesans in 2015 vindt een essentiële uitwisseling van kennis en kunde plaats met Renaissance Heavy Industries. “Zij verzorgen totaalprojecten in veel landen, en wij leren daarvan. De samenwerking versnelt de ontwikkeling naar de nieuwe rol die we willen aanmeten: die van een totaalaanbieder voor zowel civiel, piping als electrical & instrumentation. Heel systematisch, dus zonder overnames, maar wel met autonome groei. We halen de mensen, kennis en materialen zelf in huis, ontwikkelen ons en rollen verder uit.” In de categorie ‘ervaring’ hoort ons veiligheidsbeleid thuis. Veiligheid zit in het DNA van Ballast Nedam Industriebouw en gaat en staat voor alles. Bij de geringste twijfel leggen we het werk stil. Het werkt prettig dat onze opdrachtgevers dat direct begrijpen en zelf ook met de grootste zorg meekijken naar wat op ‘hun’ project gebeurt.

In moordend tempo resultaten opleveren

De rol van het projectteam van Marco de Vries is ‘onzichtbaar zijn’: “We moeten in moordend tempo bouwen en ervoor zorgen dat anderen er straks kunnen werken. We doen de voorbereidingen die noodzakelijk zijn om de installatie te kunnen realiseren. Ik ben trots op onze fantastische groep mensen die deze opdracht met beide handen aangrijpt en dat deze vakmensen in staat zijn zich mee te ontwikkelen. Zij zijn ons waardevolste bezit.”

Tendens

Gedreven vakmensen aan de poorten!

Bij onze projecten is een opvallende tendens zichtbaar: “Onze mensen worden elke dag meer ervaren en staan open om te leren. Voor ons een signaal dat er meer jonge mensen zijn die mee willen groeien. Dankzij dat inzicht – in relatie tot onze eigen strategie – zijn we gestart met arbeidsmarktcampagnes. Met nog meer goede vakmensen kan Ballast Nedam Industriebouw zich verder ontwikkelen tot multidisciplinaire bouwer in de industriebouw!”

Per 1 januari 2020 heeft Ballast Nedam Industriebouw B.V. Ballast Nedam IPM B.V. overgenomen, en breiden we onze werkzaamheden uit met de nieuwbouw, verbouw en onderhoud van tankstations in de Benelux. Hiermee zijn we zowel in de wereld van de downstream als retail actief voor onze klanten. Voor de toekomst zien we dan ook volop mogelijkheden in de wereld van de renewable brandstoffen, zoals waterstof en LNG. Het is ons doel om in deze markt in de Benelux dé partner te worden van onze klanten in zowel de productie, opslag als de verkoop van deze brandstoffen.

Meer

Informatie?

Marco de Vries Ballast Nedam Heavy Industries Chief Commercial Officer

Sinds 1996 ben ik werkzaam voor Ballast Nedam in diverse functies en bedrijfsonderdelen. Het grootste deel daarvan heb ik in het zuiden van het land gewerkt, onder andere in de industrie. Sinds 2013 werk ik voor Ballast Nedam Industriebouw als Chief Commercial Officer. Teamwork is essentieel: successen bereik je samen en moet je samen vieren. Dat hebben we de afgelopen jaren gedaan binnen Ballast Nedam Industriebouw. De komende jaren staan in het teken van ingrijpende wijzigingen binnen de industrie. Wij zijn hier klaar voor en gaan onze klanten hier volledig in ondersteunen.