WAT WE DOEN INTERNATIONAL PROJECTS CURAÇAO MEDICAL CENTER

#internationaalnetwerk #flexibiliteit #complexiteit


BALLAST NEDAM INTERNATIONAL PROJECTS

Werken in het buitenland staat synoniem voor ‘samenwerken’

Eén van onze meest flexibele bedrijfsonderdelen is Ballast Nedam International. Alles is op projectbasis ingericht; wanneer een project in het buitenland afloopt, verhuizen de vakmensen naar een ander onderdeel binnen de organisatie van Ballast Nedam. En wanneer we een project opstarten, trekken we de mensen met de juiste expertise weer aan. “We werken heel marktgericht vanuit Nederland; voor ons zijn er geen grenzen aan onze pay-off ‘samen grensverleggend’”, zo licht Roy van Eijsden, Directeur Ballast Nedam International toe. Op dit moment werken we met een kernteam vanuit het hoofdkantoor, terwijl er in de uitvoering wel 300 tot 400 mensen werken, waaronder ook lokale experts.

We kunnen onze uitgebreide expertise laten gelden op complexe bouwprojecten in het buitenland; zoals havens, vliegvelden en infrastructurele uitdagingen. Zo realiseerden we een terminal voor een cruisemaatschappij op Sint Lucia en in Sri Lanka bouwen we aan een nieuwe waterzuivering.

Curaçao Medical Centre: kennis en kunde overzees samengebracht

Het onlangs opgeleverde project Curaçao Medical Centre in het Caribisch gebied laat zien hoe efficiënt we overzees mankracht en kennis kunnen leveren; zowel in de ontwerp- als de bouwfase. “Onze kennis en kunde op projectmanagement en realisatie kwamen hier goed tot uiting. Dit gecombineerd met een goede samenwerking met onder andere onze Turkse collega’s van het moederbedrijf Rönesans, zorgde voor een succesvolle oplevering eind 2019.”

Curaçao Medical Centre draagt uit waar Ballast Nedam International voor staat en wat ons onderscheidend maakt. Volgens Roy heeft dat te maken met onderstaande elementen:

1. Bekend met de lokale omstandigheden

“We hebben een heel lang track-record in de Cariben. Hierdoor kennen we de cultuur, de leveranciers, het netwerk. Bovendien hebben we al vaak gewerkt in deze tropische regio, waardoor we alle ins en outs tot in detail kennen. Daarom konden we het logistieke proces starten in Nederland en eindigen op Curaçao – en bijvoorbeeld lokaal de productie en inkoop van 40.000 m³ beton regelen.”

2. Werken met lokale vakmensen

“Werken in het buitenland staat synoniem voor ‘samenwerken’. Je hebt elkaar nodig om tot het beste resultaat te komen. We zien dat iedereen die voor Ballast Nedam International werkt energie krijgt van het samenwerken met andere culturen. Dat is een mindset, die niet iedereen heeft en die je niet in elk bedrijf tegenkomt. Samen met lokale arbeidskrachten en partners realiseren we de bouw van het ziekenhuis op een ongekend hoog niveau. Kennisoverdracht was essentieel, zodat Curaçao daarvan kan profiteren bij volgende projecten.”

3. Flexibiliteit dankzij sterke organisatie

“Omdat we in een groot en sterk bedrijf opereren, kunnen we snel (de)mobiliseren, één van de absolute succesfactoren in een internationale omgeving. Voor Curaçao Medical Centre konden we daarom een uitbreiding van de opdracht aan en realiseerden we in korte tijd een ondergrondse parkeergarage. Binnen de Rönesans Groep maken we gebruik van onze ‘eigen’ vakmensen. Dat zijn er maar liefst 75.000. Het is bijzonder dat we zulke korte communicatielijnen hebben binnen deze grote organisatie.”

Slechts het landschap is anders

Wat een project in het buitenland anders maakt, zijn de component flexibiliteit en de mate van oplossingsgerichtheid. In het buitenland gaat het nog meer dan in Nederland over de logistiek: hoe krijg je het projectteam en de materialen op locatie en hoe regelen we de financiering? Verder is slechts het landschap anders, zo meent Roy. “Het maakt voor ons geen verschil of we in Afrika, Azië of Amerika aan de slag gaan. We zijn een technisch hoogstaand bouwbedrijf dat graag in een uitdagende omgeving opereert, maar alleen als we waarde kunnen toevoegen en er trots op kunnen zijn.”

“We zijn een technisch hoogstaand bedrijf dat bewuste keuzes maakt in wat ze bouwt. We willen iets creëren waar we trots op zijn.” ROY VAN EIJSDEN DIRECTEUR BALLAST NEDAM INTERNATIONAL

Ontwerp en bouw Curaçao Medical Centre

Met Ballast Nedam International was verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Centre. Op Curaçao symboliseert het ziekenhuis de vooruitgang van het eiland. Aanvankelijk was het buiten de stad gepland, maar de opdrachtgever koos vlak voor de start van de bouw voor de wijk Otrobanda. Omdat dit een binnenstedelijk gebied is – met beperkte ruimte – bouwden we er ook een ondergrondse parkeergarage.

Meer

Informatie?

Roy van Eijsden Directeur Ballast Nedam International

Eind 2019 kwam ik als Directeur Ballast Nedam International in dienst bij Ballast Nedam, en ben verantwoordelijk voor de internationale groei van Ballast Nedam, waar we onze meer dan 140 jaar kennis en ervaring voor inzetten. Met een multinationaal team bouwen wij vol energie aan de verdere expansie van ons orderboek.