WAT WE DOEN LAUDY BOUW & ONTWIKKELING DE GROENE LOPER MAASTRICHT

##gebouwdvoorgezondecondities


LAUDY BOUW & ONTWIKKELING

De Groene Loper: voorbeeld van gezonde condities voor alle stakeholders

#gebouwdvoorgezondecondities


LAUDY BOUW & ONTWIKKELING

De Groene Loper: voorbeeld van gezonde condities voor alle stakeholders

Als dochteronderneming van Ballast Nedam bedienen we met Laudy Bouw & Ontwikkeling de provincie Limburg. We zijn bijna 170 jaar geleden opgericht en klanten zien het bedrijf als een entiteit, opererend zelfstandig onder de vlag van Ballast Nedam. “Het logo op de borst blijft belangrijk, omdat dit de waarde van ons familiebedrijf uitstraalt; we zijn trots op onze geschiedenis en tegelijk ook op ons krachtige moederbedrijf,” vertelt Raymond Veugelers, Directeur Laudy Bouw & Ontwikkeling.

Bouwkundig bedrijf

Laudy Bouw & Ontwikkeling is actief in veel segmenten: van industriebouw tot woningbouw en utiliteit. Met 130 medewerkers realiseren we kleine projecten (vanaf 20.000 euro) en grote projecten (tot 25 miljoen euro) met ons bouwkundige bedrijf. De helft van de medewerkers werkt op de bouwplaats en de andere helft is technisch en administratief met daarbij een aantal woonconsulenten om kopers te adviseren en te begeleiden gedurende het bouwproces.

Gezonde condities

Kenmerkend voor de organisatie zijn de korte lijnen, het persoonlijke karakter en de manier van samenwerken: “We hebben bijvoorbeeld geen afdelingen, omdat we iedereen als een specialist zien en behandelen. De keuze om geen afdelingshoofden aan te wijzen past daarbij; we vinden dat iedereen moet kunnen samenwerken, ook onderling tussen de verschillende expertisegebieden.” Het ondernemersplan richt zich op ‘gezonde condities’, zowel voor de medewerker als voor klanten, leveranciers, onderaannemers en onze aandeelhouder. Uiteindelijk zorgt deze wijze van ondernemen voor gezonde relaties.

Vanaf het begin betrokken

Gezien deze visie is het niet vreemd dat het grote woningbouwproject de Groene Loper in Maastricht door Laudy Bouw & Ontwikkeling wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met gebiedsontwikkelaar Ballast Nedam Development. Als bouwbedrijf van dit project zijn we vanaf het begin (2007, red.) betrokken bij de ontwikkeling van het gebied, zowel met mensen als middelen. “Zodoende konden we kleinere zaken oppakken, zoals de sloop en nieuwbouw van een kerkmuur en de bouw van de dienstengebouwen (hierin staat onder andere de apparatuur voor de aansturing van de installatie) van de tunnel.”

Ballast Nedam Development maakt onderdeel uit van het Consortium Avenue2. In samenwerking met Laudy Bouw & Ontwikkeling zijn zij verantwoordelijk voor de realisatie van de 1.145 woningen. De Groene Loper is dankzij de intensieve gebiedsontwikkeling een schoolvoorbeeld van een schoner en gezonder leefklimaat om in te wonen, werken en recreëren.

Veugelers legt uit waarom we als bouwteampartner aan tafel zitten bij alle stakeholders: “Onze regionale betrokkenheid stelt ons in staat deze rol te pakken. We hebben contact met investeerders, beleggers, politiek en de eindconsument en vertellen hen het verhaal van de Groene Loper. Vervolgens geven we terugkoppeling aan Ballast Nedam Development ter bevordering van de ontwikkeling.” Dat maakt dit project een echt Ballast Nedam-project!

Geoliede samenwerking

De samenwerking met Ballast Nedam Development verloopt geolied: enerzijds omdat we met Laudy Bouw & Ontwikkeling het project omarmen met intrinsieke motivatie en betrokkenheid. Anderzijds omdat het belang een gedeeld belang is; samen maken we het tot een succes, we kunnen niet zonder elkaar. In de praktijk merk je dat we dezelfde taal spreken en elkaar aanvullen, van directieniveau tot op de bouwplaats.

“We bouwen voor en onder gezonde condities, want we willen bijdragen aan een blijvend gezonde werk- en leefomgeving.”
RAYMOND VEUGELERS DIRECTEUR LAUDY BOUW & ONTWIKKELING

De Groene Loper: duurzaamheid en verbinding gaan hand in hand

Op dit moment zitten we middenin het bouwproces van de 1.145 woningen in het ‘compleet nieuwe stadsdeel’ waar duurzaamheid en kwaliteit centraal staan. De Groene Loper staat verder ook voor verbinding; enerzijds tussen de stad en het groene landschap, anderzijds tussen de twee - voorheen door de A2 gescheiden - leefgebieden. “De leefbaarheid in dit stadsdeel verbeteren we met elkaar. Mensen willen er graag wonen, er is geen leegstand en het vele groen maakt het gebied aantrekkelijk,” vertelt Veugelers. Naast nieuwbouw is er ook oog voor herbestemming. De Gemeenteflat, een jong rijksmonument en de eerste hoogbouw in Maastricht, kon blijven. “Met onze opdrachtgever hebben we het gebouw verduurzaamd van energielabel G naar A, een hele prestatie!”

Omgeving en milieu staan centraal

Voor Laudy Bouw & Ontwikkeling staat de omgeving altijd centraal. Dat geldt voor verbeteringen qua duurzaamheid, maar ook op het gebied van leefbaarheid: zoals een goede connectie met de buurt vanuit de woning. Denk hierbij aan zichtlijnen, zonlicht dat naar binnen schijnt, minder auto’s en meer groen op straat. Ook het milieu krijgt tijdens het bouwproces aandacht, bijvoorbeeld door de logistieke bewegingen te beperken, dankzij het gebruik van prefab betonsystemen. Er is minder transport nodig, omdat de vloerelementen en de wanden volledig gefabriceerd zijn voordat ze naar de bouwplaats komen. “Daardoor kunnen we ook sneller en efficiënter bouwen. Los van het ideaal, dwingt de tijdsgeest ons daartoe. Duurzame toepassingen zie je op meer plekken in het kader van een gezonde leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op onze bouwketen, vleermuiskasten in de buitenwanden van de nieuwbouwwoningen, en het zaaien van bloemen en planten met scholieren in het nieuwe leefgebied.”

De drie van Laudy

1.

We zijn in staat grootschalige complexe gebiedsontwikkeling te realiseren met oog voor binnenstedelijke kwaliteit en leefbaarheid.

2.

We zijn een prettige samenwerkingspartner in Limburg.

3.

We willen samen met partijen in Limburg ambities creëren en waarmaken.

Meer

Informatie?

Raymond Veugelers Directeur Laudy Bouw & Ontwikkeling

Sinds mei 2018 ben ik Directeur bij Laudy Bouw & Ontwikkeling. Ik vind dat gezond wonen en werken essentieel is voor de kwaliteit van leven en daarmee de toekomst van Limburg. Daar werken we elke dag aan met het enthousiaste Laudy team.