WAT WE DOEN PMC SPECIALTIES KLEINE-GARTMANPLANTSOEN AMSTERDAM

#creativiteit #innovatief #communicatie


BALLAST NEDAM PMC SPECIALTIES

Integrale aanpak zorgt voor vertrouwen bij de opdrachtgever

Tien jaar geleden startten we met Parking als onderdeel van Ballast Nedam; in dit bedrijfsonderdeel ontwerpen en realiseren we parkeer- en fietsgarages. Het is een activiteit in een nichemarkt, waarin we ons onderscheiden met vernieuwende concepten en oplossingsgerichtheid. En, niet in de laatste plaats, met onze integrale aanpak: zowel het constructieve als het functionele ontwerp maken we binnen Parking.

Deze integrale aanpak werkt efficiënt en overzichtelijk, waardoor ontwerpen beter op elkaar zijn afgestemd. De gunstige prijs-kwaliteitsverhouding maakt deze werkwijze ook voor de opdrachtgever aantrekkelijk. Daarnaast gelden er duidelijke contract- en prijsafspraken. We bieden immers alles onder één dak aan.

Creativiteit en samenwerken

Onze competenties binnen dit bedrijfsonderdeel gaan verder dan gebruikelijk. Creativiteit en samenwerken zijn bijvoorbeeld belangrijkste kernkwaliteiten. Thom Hienekamp, Directeur PMC Specialties, legt het als volgt uit:

  • De werknemer is bij ons de expert. Hij zegt wat hij nodig heeft om het beste resultaat te komen.
  • We stimuleren inbreng vanuit onze mensen. We zijn voorstander van een bottom-up organisatie.
  • Onze mensen doen waar ze goed in zijn, dan presteren zij beter en hebben ze meer plezier in hun werk.
  • Begrip is belangrijk en daarom is er veel aandacht voor verwachtingsmanagement, zowel intern als naar de stakeholders. Het begint bij het goed begrijpen van de opdracht én elkaar.
  • Ook wanneer het uitgangspunt functionaliteit is, speelt creativiteit een grote rol. Vaak wordt onder creativiteit het esthetisch ontwerp bedoeld, maar bij Parking staat het gebruiksgemak van de eindgebruiker centraal.

Wensen en behoeften van gebruikersgroepen

Elke gebruikersgroep van een garage, van bewoner en toerist tot reiziger, heeft andere behoeften en een eigen manier van gebruik. Die verschillende groepen brengen we heel nauwkeurig in kaart: van de oriëntatie tot na de oplevering. Dat kan omdat we alles in huis hebben om dit te onderzoeken. Daarbij beschikken we ook over de mogelijkheid om benodigde expertise uit de andere pijlers van PMC te halen.

Vernieuwend: ModuPark als antwoord op tijdelijke vraag

Ons bedrijfsonderdeel Parking houdt zich zowel in Nederland, Engeland en Duitsland bezig met bovengrondse en ondergrondse parkeergarages. Bovengronds zijn er twee varianten: de definitieve en de tijdelijke garage. Definitief spreekt voor zich en kan uitgebreid worden. Tijdelijk is vernieuwend; ModuPark is een innovatief product waar we bij Ballast Nedam ontzettend trots op zijn. Het stelt opdrachtgevers in staat om tijdelijk een parkeergarage te laten plaatsen die later met evenveel gemak weer wordt gedemonteerd.

Minimale impact op de omgeving beloond met een 8⁺

Een voorbeeld van een ondergrondse parkeergarage is te vinden bij Katwijk aan Zee. Midden in de zomer hebben we daar letterlijk in het heetst van de strijd gebouwd, met inachtneming van toeristen, hotels, winkeliers, restauranthouders- en bezoekers, bewoners en voorbijgangers. Hienekamp: “Van deze stakeholders kregen we een 8⁺ als gemiddelde beoordeling, dat wil wel wat zeggen. Het was een enorme uitdaging om in dit drukke gebied te bouwen. De lessons learned hebben we meegenomen naar het project Kleine-Gartmanplantsoen nabij het Leidseplein in Amsterdam.”

“Ga met elkaar in gesprek, dan kun je dingen oplossen. Communicatie is altijd key.”
THOM HIENEKAMP DIRECTEUR PMC SPECIALTIES

Kleine-Gartmanplantsoen: operationeel in een operationele omgeving

Onder één van de drukste pleinen van Nederland realiseren we een fietsgarage voor bijna 2.000 fietsen. Ons team van Parking heeft daar rekening te houden met veel soorten mobiliteit: trams, bussen, auto’s, fietsers en voetgangers. Mensen die de weg wel kennen en mensen die de situatie totaal niet kennen, zoals de vele toeristen. Hienekamp vindt dit project een voorbeeld van hoe Parking in staat is om, op een plek met minimale bewegingsvrijheid, bij te dragen aan de meerwaarde en toegankelijkheid van het Leidseplein. Kenmerkend voor dit project zijn de samenwerkingen met onze opdrachtgever en partner en de goede communicatie met alle betrokkenen, zoals een horecaondernemer wiens gevel op slechts 2,5 meter van het graafwerk staat. Dan komt het voordeel van de kennisdatabase van onze moederorganisatie Ballast Nedam om de hoek kijken. Dankzij onze expertise wordt het bouwproces zonder schade en met zo min mogelijk hinder gerealiseerd.

PMC Specialties: specialistisch werk, slim georganiseerd

Het specialisme Parking maakt onderdeel uit van het bedrijfsonderdeel PMC Specialties. Dit bedrijfsonderdeel is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van kunstwerken, waterwerken en parkeergarages. Onze circa 110 medewerkers zijn stuk voor stuk experts met ruime ervaring in hun vak, en weten als geen ander hoe je een project managet. In wisselende combinaties kunnen we zo teams leveren die een project van begin tot eind beheersen.

Constante verbetering samenwerking

Thom Hienekamp: “We beginnen elk project met een start-up, een georganiseerde dag om te praten over hoe we met elkaar omgaan. We nemen dat heel serieus en doen dat onder begeleiding van een externe partij en mét de betreffende opdrachtgever. Een follow-up vindt halfjaarlijks plaats. Zo werken we aan een constante verbetering van onze samenwerkingen, want dát is Ballast Nedam: samen grensverleggend, met de nadruk op samen.”

Hoogwaardig design op de vierkante millimeter

Direct naast het Leidseplein komt een ondergrondse fietsenstalling voor bijna 2.000 fietsen. Het piepkleine bouwterrein ligt ingeklemd tussen horeca met overvolle terrassen, een bioscoop, een gracht en een intensief gebruikte trambaan. We werken in een operationele omgeving. Alle bouwplaats-medewerkers komen met het openbaar vervoer, want voor busjes is geen plek. Het bouwmateriaal wordt verzameld buiten de stad. Om overlast verder te beperken, wordt de wandendak-methode toegepast. Wanden worden geboord in plaats van getrild. Eerst worden de wanden en het dak van de stalling aangebracht, daarna wordt gegraven.

Fotografie: Gemeente Amsterdam, fotograaf Richard Mouw

Meer

Informatie?

Thom Hienekamp Director Ballast Nedam PMC Specialties

Sinds januari 2018 ben ik Director Ballast Nedam PMC Specialties. Hier werken we volgens de LEAN-methodiek en geloven heel sterk in het principes van een lerende organisatie en dienend leiderschap: de omgekeerde managementpiramide. We zetten de medewerker centraal en stellen de vraag: “Wat heb jij nodig om je werk goed te kunnen doen?”